60 שנה לאמנסטי ישראל

ב-1961 פיטר בננסון, המקים של אמנסטי אינטרנשיונל, קרא בעיתון כי חבורת סטודנטים נכלאו בפורטוגל. הסיבה? הם שתו לכבוד “החופש”. בזמנו שלט במדינה אנטוניו סלזאר, דיקטטור חשוך שדיכא רבים. פיטר, אשר אמר כי “בכל יום בשבוע תמצא דיווח ממקום כלשהו בעולם על מישהו שנכלא, עבר עינויים או הוצא להורג בגלל שדעותיו או דתו אינן מקובלות על ממשלתו”, קרא לאחד את הרגשות ולפעול. באותה שנה הוא הקים את ארגון אמנסטי אינטרנשיונל.

במהרה אמנסטי הפכה לתנועה בינלאומית, וב-1964 הוקמה אמנסטי ישראל.

במהלך ששת העשורים האחרונים אמנסטי ישראל עבדה על מגוון נושאים – זכויות נשים וקהילה גאה, מבקשי מקלט ופליטים, סחר בנשק וסייבר, זכויות פלסטינים בישראל ובשטחים הכבושים, זכויות כלכליות וחברתיות, חינוך לזכויות אדם ועוד המון נושאים.

לאורך השנים אמנסטי אינטרנשיונל, והסניף הישראלי, נחלו הצלחות רבות והמטרה שלנו – להגן על זכויות אדם בארץ ובעולם – הפכה מחלום למציאות. ללא ארגוני זכויות אדם חזקים ועצמאיים, העתיד של כולנו לוט בערפל. לכן, דווקא היום, מחזקים את מי שמגן על הזכויות של כולםן!

עדיף להדליק נר מאשר לקלל את החושך

פיטר בננסון
Amnesty International

אמנסטי אינטרנשיונל נוסדה מתוך הרעיון שאיחוד כוחות של ההמון יכול לשנות את העולם. כיום, אמנסטי הינה תנועת זכויות האדם הגדולה בעולם עם למעלה מ-10 מיליון חברים וחברות אשר מחויבים להילחם למען צדק, שוויון וחופש בכל מקום. מלונדון ועד תל אביב, מסידני ועד ניירובי, מבואנוס איירס ועד הונג קונג – פעילים של אמנסטי התאחדו ומגנים על זכויות אדם!

השינוי לא קרה בן לילה. אמנסטי אינטרנשיונל עבדה באופן עיקש ובאמונה שהשינוי יגיע. והתוצאה? עד היום, אמנסטי הביאה לשחרורם של עשרות אלפי אנשים שנכלאו בשל אמונתם, אורח חייהם ופעילות להגנה על זכויות אדם. פעלנו והצלחנו להביא לביטולו של עונש המוות בעשרות מדינות בעולם. אמנות בינלאומיות רבות נכתבו בעקבות פעילות עיקשת שלנו – לדוגמא אמנת סחר בנשק (ATT). אמנסטי אינטרנשיונל: משנים מדיניות, מתקנים חוקים, מצילים חיים!

בזמן שארגונים מקומיים ובינלאומיים ממשיכים לעמוד על רגליהם האחוריות למען שמירה על זכויות אדם, אין זה מובן מאליו לציין 60 שנות פעילות לארגון כמו אמנסטי ישראל. מנכ”לית הארגון, מולי מלקאר, מסרה: “אמנסטי ישראל מציינת 60 שנות פעילות, שעה שאנו עומדים בפני מבחנים קשים. אנחנו עדים לעלייה של משטרים ופרקטיקות סמכותניות, הבנייה של נרטיבים שקריים ואידיאולוגיות של השמדה, אשר מייצרים את התשתית לדיכוי, רצח והשפלה. מול מגמות אלה, אנו מציבים אלטרנטיבה צלולה, עקבית ואמיצה. בזכות התומכים והחברים שלנו, אנו ממשיכים להשמיע את קולם של הקורבנות, ושל מגיני זכויות אדם.”

בזכות התומכים והחברים שלנו, אנו ממשיכים להשמיע את קולם של הקורבנות, ושל מגיני זכויות אדם.”

מולי מלקאר מנכ"לית אמנסטי ישראל

אנו גאים להציג את ההשיגים הבולטים ביותר של אמנסטי ישראל לאורך השנים. ניתן ללחוץ על אחד מהפרויקטים או לגלול בין הפעילות ההיסטורית שלנו:

חינוך לזכויות אדם

©️ Amnesty International Togo

אמנסטי ישראל פועלת בתחום חינוך לזכויות אדם במשך שנים רבות, מתוך האמונה כי ניצור שינוי חיובי אם דור העתיד ייחשף לתכנים המקדמים שוויון, הכלה, וקבלה של השונה. מאז החלה הפעילות בנושא קיימנו מפגשים, הכשרות, השתלמויות, קורסים לפעילים, הקרנות של סרטים, הרצאות בבתי ספר ומוסדות אקדמאיים ועוד.

“סוד ההצלחה נמצא בחינוך, המטרה שלנו היא להגיע ללב האדם. החזון שלנו בחינוך לזכויות אדם היא לחנך למען שוויון, חירות אישית, למען קבלת השונה והמיעוטים שבנינו.”

יוסף עספור, אחראי על פרויקט חינוך לזכויות אדם, אמנסטי ישראל
  • ארגון של קייטנת זכויות אדם (2018-2010);
  • הכנה והפצת חוברת לימודי אזרחות אלטרנטיבית אשר שימשו כ-1,000 מורים (2019-2018);
  • פרויקט “קולנוע, מאבקים וזכויות אדם” אשר הפגיש תומכי אמנסטי ויוצרי סרטים לצפות בסרט ולדון על זכויות אדם (2019);
  • “אמנסטי אקדמי” – פרויקט מקוון של אמנסטי אינטרנשיונל, במסגרתו ניתן ללמוד על זכויות אדם ביותר מ-20 שפות, לרבות עברית וערבית.

מבקשי מקלט ופליטים

קמפיין מבקשי מקלט ופליטים פעל לסירוגין כ-10 שנים והסתיים באמצע שנת 2018. הקמפיין צמח באופן אורגני מהקמפיין אחר של אמנסטי ישראל, לעצירת סחר בבני אדם. פעלנו בכל המישורים האפשריים כדי לעצור את ההפרה החמורה, הבוטה והנרחבת של אמנת הפליטים על ידי הרשויות הישראליות.

  • הפעלת קליניקה לסיוע במילוי טופס בקשת מקלט (RSD) למדינה שלישית;
  • סיוע משפטי, סוציאלי וחברתי למבקשי מקלט;
  • עזרה בהקמת הארגון “מרכז קהילתי לנשים אריתראיות בישראל” אשר כיום פועל בנפרד מאמנסטי;
  • פעילות נרחבת ברמה הציבורית, המחקרית, המשפטית והלוביסטית בארץ ובעולם;
  • מאבק נגד השימוש במונח “מסתננים” בתקשורת הישראלית;
  • פעילות לביטול תוכנית “אוגנדה-רואנדה” לגירוש מבקשי מקלט למדינה שלישית.

סחר בנשק

הקמפיין פעל למשך כארבע שנים, עד 2020, ובמהלכו פעלנו להפסקת הייצוא הביטחוני הישראלי למדינות שמפירות זכויות אדם באופן חמור. הקמפיין התמקד בחשיפת האמת מאחורי המונח ״יצוא בטחוני ישראלי״ ובניסיון קדחתני לשנות את חוק הפיקוח על הייצוא הביטחוני מ-2007.

  • חשיפת עסקאות שישראל ביצעה עם משטרים אפלים;
  • פעילות לובי בכנסת, הסברה בציבור, השתתפנו בהפגנות ועתירות משפטיות;
  • עזרה להקמת ההתארגנות “פיקוח נשק – פיקוח נפש”, שכעת פועלת בנפרד מאמנסטי כארגון “ינשו”ף – יצוא נשק, שקיפות ופיקוח”;
  • פרסום דו”ח “באין פיקוח”.

הצטרפו למשפחת זכויות האדם הגדולה בעולם!

זכויות אדם תחת הכיבוש

הקמפיין הבינלאומי נועד לחשוף, לעצור ולמנוע את הפרות זכויות האדם שנגרמות מהכיבוש המתמשך של השטחים הפלסטיניים בגדה המערבית ומהשליטה על עזה הנצורה. במהלך השנים פעלנו נגד מעצרים מנהליים, שימוש מופרז של כוח בפיזור הפגנות, צמצום מרחב הפעולה של ארגוני ופעילי זכויות אדם.

  • העלאת מודעות ומאבק בנושאי רבים כגון אפליה, גזענות, אלימות מתנחלים ועוד;
  • סיוע בשחרור עצירים מנהליים דוגמת מוחמד אבו סח’א, במקצועו ליצן, אשר שוחרר לאחר פעילות של אמנסטי ישראל;
  • מאבק נגד צמצום מרחב הפעולה של ארגוני ופעילי זכויות אדם פלסטינים.

קהילה גאה בארץ ובעולם

פעילותנו למען זכויות להטבא”ק הינה ארוכת שנים והתמקדה בעיקר בסולידריות למען הקהילה הגאה בעולם. התפישה הייתה שהקהילה הגאה בישראל הגיעה לנקודה חברתית וארגונית חזקה מספיק, כך שתוכל לפעול גם למען זכויותיה במקומות אחרים בעולם.

  • השתתפות של אמנסטי ישראל בקמפיין לשינוי תקנות ההתאמה המגדרית בנורבגיה;
  • לקיחת חלק בסדרת הפגנות מחוץ לשגרירויות טורקיה ורוסיה במחאה על רדיפת להטבא”ק ויצירה של עצומות נגד האיסור לקיים מצעדי גאווה במדינות אלו;
  • השתתפות באירועי גאווה בישראל – בירושלים, אשדוד, חיפה, באר שבע ובתל אביב;
  • הקמת קבוצת פעילים להשתתפות בהפגנות ולאקטיביזם אונליין;
  • יצרת שיתוף פעולה עם המשרד האזורי של אמנסטי בניירובי, קניה – להעלאת המודעות של רדיפת להטבא”ק באזור.

זכויות כלכליות-חברתיות בתקופת הקורונה

הקמפיין של אמנסטי ישראל במהלך תקופת הקורונה נגע בהפרות זכויות כלכליות-חברתיות של אזרחי ישראל ע”י הממשלות השונות. במהלך הקמפיין קראנו לממשלה להקים מדד “תחלואה” כלכלי-חברתי ולהשוות את הסיוע הניתן לתושבי ישראל לסיוע אשר ניתן במדינות בעלות מאפיינים דומים.

  • הופענו בוועדות כנסת בנושא;
  • פרסמנו מספר טורי דעה;
  • ייצרנו ניירות עמדה שנשלחו לח”כים.

פעילות נוכחית

כיום, אמנסטי ישראל פועלת במגוון תחומים, עיקר הפעילות מתמקד בפרויקט המחנה הפרו-אנושי שנפתח בזמן מלחמת חרבות ברזל. בו זמנית, פעלנו רבות עם מטה משפחות החטופים במספר פרויקטים שהגיעו למאות אלפי צפיות, לרבות פרויקט מכתבי תמיכה במשפחות. בנוסף, אנו ממשיכים לעבוד על פרויקטים מפיצים זכויות – להרחבת מחנה זכויות האדם, קמפיין אפרטהייד, התנכלויות למחאה, זכויות אדם תחת הכיבוש ועוד. בנוסף לאלו, אנו פועלים להעלאת מודעות להפרות זכויות אדם מסביב לעולם בפרויקט זכויות ללא גבולות.

תמכו במאבק ליצירת עולם צודק יותר

הצטרפו למשפחת זכויות האדם הגדולה בעולם!