הקדמה
אלימות משטרתית הינה הפעלת כוח מופרז, בלתי-מידתי ומכוון מצד כוחות המשטרה. אמנם תפקידם של שוטרים כולל גם שימוש בכוח, אך המונח מתייחס להפעלה חריגה ושרירותית של אלימות נגד יחידים או קבוצות.
לאורך השנים, אמנסטי אינטרנשיונל עוקבת בדאגה אחר פרקטיקות של אלימות משטרתית נגד יחידים וקבוצות מודרות. אמנסטי אינטרנשיונל מזכירה כי השימוש בכוח קטלני, בין אם הוא נעשה בנשק קר או חם, חייב להיות המוצא האחרון של הכוחות המזוינים.
באינספור מקרים, כוחות משטרה מסביב לעולם השתמשו בכוח קטלני במטרה לפזר הפגנות או להתמודד עם סכנה, ולעתים קרובות ללא הצדקה. יתרה מכך, פעמים רבות שוטרים אשר פצעו או הרגו שלא בצדק, התחמקו מהשלכות ולא הובאו לדין.
לכן, אמנסטי אינטרנשיונל מקדמת באמצעות פרויקטים של חינוך והסברה מסביב לעולם את הפצת הזכויות האישיות והקולקטיביות של בני אדם כאשר הם נפגשים עם כוחות המשטרה – במטרה שהציבור יידע מה המשטרה רשאית לעשות ומה אסור עליה לעשות.
אלימות משטרתית בזמן המלחמה
זמן קצר לאחר שהחלה מלחמת חרבות ברזל, וברקע האסון הנוראי של השביעי באוקטובר והחטופים ברצועת עזה, האלימות המשטרתית המתועדת בהפגנות השונות בישראל – נגד הממשלה, בעד הפסקה אש ובעד שחרור החטופים הסלימה והפכה לקיצונית ביותר. סקר של תנועת התאוֹררות מחודש יולי 2024 מצא כי כמחצית מהציבור בישראל מאמינים כי המשטרה תחת בן גביר מבצעת מעצרים פוליטיים.
הסקר, חשף כי רוב מצביעי הקואליציה תומכים בביצוע של יותר מעצרים פוליטיים נגד אזרחים המתנגדים למדיניות הממשלה ופוגעים במורל הלאומי. בסקר אחר של מחודש מאי האחרון, נחשף כי כמחצית מהישראלים איבדו אמון במשטרה מאז מונה בן גביר לשר לביטחון הלאומי.
חופש הביטוי והזכות להפגין נמצאים כעת בסכנה חמורה!
בחודשים האחרונים גוברות באופן מדאיג העדויות על אלימות משטרתית קיצונית ביותר נגד מפגינים, בני משפחות החטופים ואף נגד חברי כנסת. בתחילת חודש יולי ישיבת השדולה למאבק באלימות משטרתית פרסמה סרטון מטריד ביותר אשר מראה הפעלת כוח מופרז, בלתי-מידתי ומכוון מצד כוחות המשטרה כלפי אזרחים. כך לדוגמא, בהפגנה מול מעון ראש הממשלה בחודש יוני 2024, תועדו מראות קשים לרבות שוטרים אשר הכו באגרוף מפגינה, בעוד שוטרים אחרים הטיחו לרצפה מפגינים בזמן שהמכת”זית מופעלת נגדם. אתר החדשות Ynet הגדיר את המראות מחודש יוני האחרון כ”שוברי שיאים” (אוחזר ב-3 ביולי 2024) בכל הנוגע לאלימות משטרתית בישראל.
לעדויות אלו מתווספים התיעודים מסוף חודש יוני כי שוטר תקף בהפגנה את ח”כ נעמה לזימי, ממפלגת העבודה, אשר טענה כי היא נחנקה והייתה עדה לאלימות קשה נוספת. באותה הפגנה תועד שוטר יס”מ מאיים “לאנוס את אמא” של אחד המפגינים. שימוש באלימות לא מידתית ומכוונת, לצד איומים פיזיים ומילוליים, מהווים הפרות חמורות של זכויות אדם וסיכון מיידי לקיום של חברה שיוונית ומאוזנת.
בחודשים האחרונים התעוררו מספר רב של התארגנויות נגד האלימות המשטרתית הגוברת בישראל. ההסתדרות הרפואית בישראל קיימה מחאה על רקע האלימות המופעלת נגד צוותי רפואה במהלך מחאות. ברקע היו הדוגמאות הבולטות, כאשר בשני מקרים שונים נפגעו רופאים ע”י כוחות המשטרה, זאת למרות שעטו וסט רפואי אדום.
אלימות משטרתית היא סכנה לבריאות הציבור”
רופאים מהמרכז הרפואי רמב"ם
בטור דעה בעיתון הארץ, כתב דניאל גורי דה לימא בחודש יוני 2024, על הסכנות הרבות שאלימות משטרתית מייצרת, חלקם באופן ישיר נגד הנפגעים פיזית ונפשית אך לעיתים הפגיעה נעשית גם באלו שאפילו לא נכחו באירוע האלימות. נפגעי טראומה, וכאלו אשר לא מוכנים להסתכן בחוויה אלימה, לא הולכים להפגנות בשל פחד גובר מאלימות השוטרים הקיצונית. זהו מצב מסוכן להחריד – פגיעה קשה בחופש הביטוי והזכות להפגין, זכויות אשר המשטרה צריכה להגן עליהם ולא לשלול אותן.
העדויות האחרונות מההפגנות בישראל מצטרפות למחאות הנרחבות נגד הממשלה אשר התקיימו לפני פרוץ המלחמה, עליהן תוכלו למצוא פירוט כאן מטה. המשטרה חייבת להגן על הזכות להפגין בשלום ולכבד את זכויותיהם של המוחים. שימוש מכוון ולא מידתית באלימות עלול להוביל לפציעות, בנפש ובגוף, של אזרחים אשר כל “פשעם” היה מימוש חופש הביטוי והזכות להפגין.
דיכוי בזמן המחאות נגד ההפיכה המשטרית
בישראל ובשטחי הרשות הפלסטינית, א.נשים רבים מתמודדים עם אלימות משטרתית קשה, אשר לכאורה מבוצעת על רקע גזעי, מעמדי או מגדרי, ובמטרה להשתיק ביקורת כלפי הרשויות. פלסטינים, אתיופים, נכים, חרדים וחברי קבוצות מודרות נוספות, חשופים פעמים רבות לאלימות משטרתית בתדירות ובעצימות גבוהה יותר.
גל ההפגנות נגד המהפכה המשטרית הוכיח את הטענה של אמנסטי אינטרנשיונל מאז ומתמיד: אלימות משטרתית היא סכנה חמורה לזכויות האדם. אם עד תחילת ההפגנות לרוב קבוצות מודרות, שנמצאות בפריפריה מעמדית וגאוגרפית, היו אלו שסבלו במידה מוגברת מאלימות ממסדית, גל ההפגנות האחרון הראה כי אלימות משטרתית הינה סכנה חמורה לכל.
בסוף חודש יולי 2023, פרסם אתר החדשות “כלכליסט” כי למעלה מ-1,000 בני אדם נעצרו במהלך כחצי שנה של הפגנות נגד הרפורמה המשפטית. למרות שאמנסטי ישראל לא חקרה את הנתונים המעודכנים נכון להיום, אנו סבורים כי מספר העצורים גבוה בהרבה.
במהלך גל ההפגנות ב-2023, מפגינים רבים נתקלו באלימות משטרתית קיצונית. הנאום של ניצב בדימוס עמי אשד, אשר כיהן עד לאחרונה כמפקד מחוז תל אביב במשטרת ישראל, שימש כהוכחה נוספת לסכנה המרחפת מעל זכויות אדם ואזרח במדינה בה המשטרה לא מאוזנת, ולא קיימים בלמים או פיקוח רציניים.
בחודש יולי הודיע אשד על פרישתו מהמשטרה וטען להדחה פוליטית בשל מה שהגדיר כ”יד קלה” שהוביל מול המפגינים נגד המהפכה המשטרית. בנאומו טען אשד כי לא הקשיב לגורמים מסוימים אשר רצו שיפנו את ההפגנות תוך דקות גם אם “במחיר נורא של שבירת ראשים, ריסוק עצמות וניפוץ האמנה שבין המשטרה לאזרחי המדינה”.
אמנסטי חוזרת ומבהירה: במדינה המקדשת את ערך החיים, השימוש בכוח קטלני חייב להיות המוצא האחרון של שוטר/ת.
הריגתו בקיץ 2021 של איאד אל-חלאק, צעיר פלסטיני על הרצף האוטיסטי בתפקוד נמוך, משמשת דוגמא בולטת להפרת זכויות אדם חמורה שבוצעה על ידי השוטרים, וגובתה ע”י רשויות המדינה. בכך,מלבד ההרג המצער של איאד, משפחתו נותרה ללא צדק.
בבוקר של ה-30 במאי 2021 איאד אל-חלאק, פלסטיני בן 32, הלך ברובע המוסלמי של ירושלים. שוטרי משמר הגבול, אשר צפו בו במצלמות האבטחה, סברו כי הוא מחבל חמוש ופתחו במרדף רגלי אחריו.
ורד אבו חדיד, מדריכה במרכז אלווין שבו איאד היה מטופל, הייתה לצידו. ע”פ דיווחים, היא קראה אל עבר השוטרים שמדובר באדם בעל צרכים מיוחדים, אך אלו המשיכו במרדף. הם ירו לעברו פעמיים ופספסו אך אז איאד, שחיפש מחסה, נקלע למבוי סתום והשוטרים ירו בו בפלג גופו העליון. לאחר שנפל לקרקע, ולמרות זעקות המטפלת, לוחם משמר הגבול ירה בו שוב והרג אותו.
ביולי 2023 בית המשפט המחוזי בירושלים זיכה מכל עברה את השוטר אשר ירה והרג את איאד, בטענה שערורייתית כי הוא פעל מתוך “הגנה עצמית מדומה”. בניתוח משפטי של הזיכוי, קבעו באתר החדשות שיחה מקומית כי השופטת אף שיקרה בכדי לזכות את השוטר.
המקרה הזה מוכיח עד כמה קלה היד על ההדק. אמנסטי מבהירה כי במידה ושוטר הפר את אחריותו להגן על אזרחים ללא הצדקה, עליו לעמוד לדין ולשאת באחריות המלאה.
כיום, אלימות משטרתית בישראל זוכה לסיקור נרחב יותר בתקשורת מכיוון שהיא מופנית באופן מוגבר נגד הציבור הרחב בהפגנות נגד המהפכה המשטרית. עם זאת, אמנסטי ישראל מזכירה כי הפרקטיקה של אלימות משטרתית, ולאחר מכן הגנה על השוטרים האלימים, מסכנת את כלל אזרחי ויושבי הארץ.
הפתרון של אמנסטי – פעולה מיידית ושינוי
מאז הקמתה, אמנסטי אינטרנשיונל פועלת במגוון דרכים להתנגד ולמגר אלימות בלתי מידתית של כוחות שיטור נגד מפגינים, יחידים וקבוצות. עם זאת, חשוב לזכור כי לכל מדינה יש חוקים משלה, ואין פתרון קסם אשר יהפוך יחידים וקבוצות מסביב לעולם לבטוחים יותר.
אמנסטי אינטרנשיונל יצרה מסמך עם הנחיות לגבי השימוש בכוח על ידי רשויות אכיפת החוק, בו היא קובעות בבירור כיצד על המשטרה ועל כוחות ביטחון אחרים ברחבי העולם לנהוג על מנת לשפר את המדיניות והנהלים שלהם, תוך התייחסות גם לחקיקה.
ההמלצות המרכזיות:
- סמכותה של המשטרה להשתמש בכוח ובנשק חם חייב להיות מוסדר בחוק;
- יש לעגן בחוק את עקרון “הגנה על החיים”, בו יקבע כי השימוש בכוח קטלני יתבצע רק במצב של הגנה מפני איום מיידי של מוות או פציעה חמורה;
- המשטרה חייבת להגן על הזכות להפגין, ונקודת המוצא של הכוחות המזויינים צריכה להיות לא להשתמש בכוח נגד מפגינים;
- במידה ואדם נעצר, על המשטרה לכבד את זכויותיו;
- במידה וכוח מזויין גרם לפציעה או הרג במהלך מילוי תפקידו – תתבצע חקירה מהירה, יסודית ועצמאית.
19,000
בני אדם נהרגו ע”י כוחות משטרה מסביב לעולם בין השנים 2007 – 2012, ממוצע של יותר מ-10 אנשים כל יום!
600
מפגינים נהרגו ע”י המשטרה בעיראק ב-4 חודשים של מחאות!
5
בני אדם נהרגו בממוצע על ידי משטרת ריו דה ז’ניירו בכל יום ב-2019!
11,776
נשים נרצחות במקסיקו בממוצע בכל יום
1,000
עצורים ב-6 חודשים של מחאות נגד המהפכה המשטרית בישראל!
68
כתבי אישום הגישה מח”ש, שהם 1.2% מכלל התיקים שמח”ש בחנה ב-2021!
55%
מהתיקים שמח”ש בחנה בשנת 2021 נסגרו בלי שהועברו לגורם כלשהו במשטרה!
1.5%
מהעררים שהוגשו על החלטות מח”ש התקבלו (3 עררים מתוך 203)!
0
כתבי אישום הוגשו נגד לפחות 283 מפגינים אשר נעצרו ב”הפגנות בלפור”!