בשנים האחרונות כתבנו רבות אודות ההפרות החמורות של זכויות אדם המבוצעות ע”י הרשויות בוונצואלה תחת שילטונו של הנשיא ניקולאס מדורו. כבר בשנת 2014 משלחת גילוי העובדות של האו”ם (FFM) קבעה כי ישנו יסוד סביר להאמין שפשעים נגד האנושות בוצעו במדינה. בנובמבר 2021, לאחר שנים רבות של בדיקות, הודיע בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג על פתיחת חקירה רשמית ומלאה בנושא.
כעת, אמנסטי אינטרנשיונל שלחה מכתב פתוח בו היא קוראת לכרים קאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, לקדם בדחיפות את החקירה בחשד להפרות זכויות אדם חמורות, בצל המשך ההפרות הנוראיות המתקיימות במדינה כל העת. אמנסטי הביעה את דאגתה בשל שתיקתו והתעלמותו של בית הדין מהפרות זכויות האדם והאזרח בוונצואלה. אריקה גאוורה רוסאס, מנהלת המחקר של אמנסטי, אמרה:
“השתיקה של התובע כרים קאן בעוד שהסבל בוונצואלה גובר הינה מטרידה. בית הדין הבינלאומי בהאג נותר דומם בעוד המוני בני אדם נהרגים כל העת ע”י כוחות הביטחון וגופים פרו-ממשלתיים בוונצואלה, בעוד שלמעלה מ-2,000 בני אדם היו נתונים למעצרים שרירותיים בימים האחרונים.”
אוגוסט 2024
אמנסטי אינטרנשיונל, ביחד עם ארגוני זכויות אדם רבים, מובילה מאבק להעמדה לדין של מדורו וממשלתו בעוון פשעים נגד האנושות אשר הם מבצעים במשך שנים רבות בוונצואלה. תרבות של פטירה מעונש ואי-העמדה לדין במדינה הדרום-אמריקאית הובילו לכך שהפרות זכויות אדם חמורות עברו נורמליזציה. לכן, למעלה מ-20% מתושבי המדינה, כשישה מיליון בני אדם, עזבו את המדינה – רובם ביקשו מקלט במדינות אחרות.
אסון מתמשך – הפרות זכויות אדם חמורות בוונצואלה
המאה ה-21 מסמנת התדרדרות בלתי פוסקת במצב זכויות האדם והאזרח בוונצואלה; היפר-אינפלציה, רעב קשה, פשע גואה ושחיתות שלטונית אשר הובילו להגירה מאסיבית מהמדינה. בדו”ח השנתי של אמנסטי אינטרנשיונל, נקבע כי רוב האוכלוסייה בוונצואלה חווה כיום חוסר ביטחון תזונתי חמור, כמו כן כי מערכת הבריאות נמצאת במצב של קריסה מוחלטת.
בעקבות המצב הקשה במדינה הדרום-אמריקאית, הפגנות ענק תועדו בשנים האחרונות בדרישה להגנה וקידום של זכויות כלכליות וחברתיות. אותן מחאות נתקלו באמצעי דיכוי קיצוניים אשר כוחות הביטחון הפעילו נגד מפגינים שלווים. מבקרי ממשלתו של הנשיא מדורו נעצרו באופן שרירותי, הועלמו והיו לעיתים קרובות קורבנות של עינויים אשר מערכת המשפט אישרה.
הממשלה אישרה כי מאז 2015 ועד 2023, לפחות 455 בני אדם היו נתונים להיעלמויות כפויות, כאשר רוב מכריע של המקרים עדיין לא נפתר. משלחת של האו”ם קבעה כי בוונצואלה ישנו דיכוי קיצוני של יריבים פוליטיים וכי הוצאות להורג ללא משפט מתקיימות במטרה להשתיק קולות מחאה. בנוסף, ארגון החברה האזרחית HumVenezuela דיווח כי מחצית מן הילדים במדינה לא לומדים באופן קבוע בעקבות תת-איוש של מורים בבתי ספר ציבוריים וחוסר תקציבים מן המדינה.
ב-28 ביולי נערכו בוונצואלה הבחירות לנשיאות אשר התוצאות השנויות במחלוקת הובילו לגל מחאות אדיר ברחבי המדינה. ועדת הבחירות של וונצואלה הודיעה כי המפלגה הסוציאליסטית ניצחה, כאשר מדורו גרף 51% מקולות הבוחרים, לעומת איש האופוזיציה אמונדו גונזלס אשר זכה ב-44%. באופוזיציה טענו להונאת בחירות וזיופים, וכי ועדת הבחירות, גוף אשר נשלט ע”י מפלגת השלטון, עשתה מניפולציות ושיקרה לגבי התוצאות. עם היוודע תוצאות הבחירות, המוני מפגינים שטפו את הרחובות.
“הבחירות לנשיאות 2024 בוונצואלה לא עמדו בסטנדרטים הבינלאומיים של יושר בחירות ואינן יכולות להיחשב דמוקרטיות”.
מרכז קרטר, משלחת טכנית בינלאומיות אשר הוזמנה ע"י מועצת הבחירות הלאומית של ונצואלה
כמו בהפגנות רבות בעבר, הכוחות המזויינים של ונצואלה הגיבו ביד קשה נגד המוחים: עד כה נרשמו עשרות מקרי מוות אשר נגרמו בעקבות שימוש קטלני בנשק שכוחות הביטחון הפעילו כנגד אזרחים. תקופת הקדם-בחירות בוונצואלה לוותה בדיכוי והפרות רבות של זכויות אדם, כולל דפוס חמור של מעצרים על רקע פוליטי, הרג אשר עשוי להתברר כבלתי חוקי, הגבלות על חופש העיתונות והשבתות אינטרנט.
כתגובה, אמנסטי אינטרנשיונל ביחד עם 11 ארגוני זכויות אדם מקומיים ובינלאומיים הוציאה דרישה מכוחות היבטחון של ונצואלה והממשלה לכבד ולהגן על הזכות לחופש הביטוי, התכנסות ומחאה שלווה. כמו כן, במכתב קראה אמנסטי לציית לסטנדרטים ונורמות בינלאומיות בנוגע לשימוש בכוח בהפגנות ולהימנע, ככל האפשר, משימוש בכוח קטלני. לבסוף, אמנסטי הביעה את מורת רוחה על המעצרים השרירותיים אשר מונעים מסיבות פוליטיות, כאשר בשבוע הראשון של המחאות נעצרו לפחות 749 בני אדם.