- מצרים שילשה את מספר ההוצאות להורג ב-2020
- סין דרשה עונשי מוות בגין עבירות הקשורות למאמצי מניעת התפשטות מגפת הקורונה
- הממשל האמריקני שהתחלף באחרונה הוציא להורג מספר מחריד של 10 אנשים בתוך פחות משישה חודשים בשנת 2020
- מספר ההוצאות להורג העולמי שנרשם הוא הנמוך ביותר בעשור האחרון, שלוש שנים ברציפות
האתגרים חסרי התקדים של מגפת קורונה לא הרתיעו ולא מנעו מ-18 מדינות לבצע הוצאות להורג בשנת 2020. כך קובעת אמנסטי אינטרנשיונל בדו”ח השנתי הסוקר את עונש המוות בעולם. חרף מגמת הירידה הכוללת, מספר מדינות המשיכו לנקוט או אפילו הגדילו את מספר ההוצאות להורג בשנת 2020, דבר המעיד על יחס מחפיר ומצמרר לחיי אדם בתקופה שבה תשומת הלב העולמית התמקדה בהגנה על אנשים מפני נגיף קטלני.
המדינות המוציאות להורג ב-2020 כללו את מצרים, ששילשה את מספר ההוצאות להורג השנתי שלה בהשוואה לשנה הקודמת; וסין, שהודיעה על מאמץ מרוכז נגד פשיעה הפוגעת במאמצי המניעה של מגפת הקורונה, וכתוצאה מכך, לפחות אדם אחד נידון למוות והוצא להורג. בתוך כך, ממשל טראמפ חידש את ההוצאות להורג על ידי הממשל הפדרלי, לאחר הפסקה של 17 שנה, והוציא להורג מספר מחריד של עשרה אנשים בתוך פחות משישה חודשים. הודו, עומאן, קטאר וטייוואן חידשו אף הן את ההוצאות להורג.
“בזמן שהעולם מתמקד במציאת דרכים להגן על חיי אדם מפני נגיף הקורונה, מספר ממשלות הפגינו נחישות מטרידה להוציא להורג אנשים בכל דרך אפשרית”, אמרה אנייס קלמאר (Agnès Callamard), המזכ”לית הנכנסת של אמנסטי אינטרנשיונל.
“עונש המוות הוא עונש נתעב, ונקיטת הוצאות להורג בעיצומה של מגיפה עולמית מדגישה את האכזריות הטבועה בו. המאבק נגד הוצאות להורג הוא קשה גם בזמנים טובים יותר, אך עקב מגפת הקורונה, אסירים רבים באגף הנידונים למוות סבלו מהיעדר גישה לייצוג משפטי פנים אל פנים, ורבים מאלה שרצו לספק תמיכה נאלצו להיחשף לסיכונים בריאותיים משמעותיים ולא הכרחיים. השימוש בעונש המוות בתנאים אלה הוא מתקפה בוטה במיוחד על זכויות האדם”.
למגבלות הקשורות לנגיף הקורונה היו השלכות על הגישה לייעוץ משפטי והזכות למשפט הוגן במספר מדינות, כולל בארה”ב, שבה סניגורים טענו שאינם יכולים לבצע עבודות תחקיר קריטיות או לפגוש את לקוחותיהם פנים אל פנים.
חמש המדינות “המובילות” בהוצאות להורג
ממשלת סין מסווגת את המספר הכולל של הוצאות להורג וגזרי דין מוות שניתנו במדינה כסוד מדינה, ומונעת ביקורת עצמאית. משום כך, הנתונים של אמנסטי אינטרנשיונל על כל ההוצאות להורג הידועות אינם כוללים הוצאות להורג בסין. יחד עם זאת, הסברה הקיימת היא שסין מבצעת אלפי הוצאות להורג בכל שנה, דבר שהופך אותה, גם השנה, למוציאה להורג הפעילה ביותר בעולם, לפני איראן (246+), מצרים (107+), עיראק (45+) וערב הסעודית (27). איראן, מצרים, עיראק וערב הסעודית ביצעו 88% מכלל ההוצאות להורג הידועות בשנת 2020.
מצרים שילשה את מספר ההוצאות להורג השנתי והפכה למדינה השלישית בעולם במספר ההוצאות להורג בשנת 2020. לפחות 23 מאלה שהוצאו להורג נידונו למוות במקרים הקשורים לאלימות פוליטית, לאחר שהליכים משפטיים בלתי הוגנים כללו “הודאות” שחולצו בכפייה והפרות חמורות אחרות של זכויות אדם, כולל עינויים והעלמויות. עלייה חדה בהוצאות להורג התרחשה באוקטובר ובנובמבר, שבהם הוציאו להורג הרשויות המצריות לפחות 57 אנשים – 53 גברים וארבע נשים.
למרות שמספר ההוצאות להורג המתועדות באיראן הוסיף להיות נמוך יותר בהשוואה לשנים קודמות, המדינה השתמשה יותר ויותר בעונש המוות כנשק לדיכוי פוליטי נגד מתנגדי משטר, מפגינים ומיעוטים אתניים, תוך הפרה של החוק הבינלאומי.
מדינות רבות באזור אסיה והאוקיינוס השקט המשיכו בהפרת החוקים והסטנדרטים הבינלאומיים האוסרים על שימוש בעונש מוות בגין פשעים שאינם מערבים רצח בכוונה תחילה. כך, עונש המוות ניתן בגין עבירות סמים בסין, באינדונזיה, בלאוס, במלזיה, בסינגפור, בסרי לנקה, בתאילנד ובווייטנאם; בגין מעשי שחיתות בסין ובווייטנאם; ובגין חילול הקודש בפקיסטן. בבנגלדש ובפקיסטן, פסקי דין מוות הוטלו על ידי בתי משפט שהוקמו באמצעות חקיקה מיוחדת ואשר לרוב מתנהלים באופן שונה מבתי משפט רגילים. באיים המלדיביים, חמישה אנשים שהיו מתחת לגיל 18 בזמן הפשע ממשיכים להמתין להוצאתם להורג.
ארצות הברית הייתה המדינה היחידה ביבשת אמריקה שביצעה הוצאות להורג בשנת 2020. ביולי, ממשל טראמפ ביצע את ההוצאה להורג הראשונה מזה 17 שנה ע”י הממשל הפדרלי, וחמש מדינות בארה”ב הוציאו להורג שבעה אנשים בסך הכול.
מספר ההוצאות להורג הוא הנמוך ביותר בעשור האחרון
ברחבי העולם, ידוע על לפחות 483 הוצאות להורג בשנת 2020 (לא כולל מדינות אשר מסווגות את נתוני עונשי המוות כסודות מדינה, או מדינות שהמידע הזמין עבורן מוגבל: סין, צפון קוריאה, סוריה ו-וייטנאם). מספר זה, מחריד ככל שיהיה, הוא המספר הנמוך ביותר של הוצאות להורג שנרשמו על ידי אמנסטי אינטרנשיונל מזה עשור לפחות. מספר זה מייצג ירידה של 26% בהשוואה לשנת 2019, וירידה של 70% מהשיא של 1,634 הוצאות להורג שנרשמו בשנת 2015.
על פי הדיווח, הירידה בשיעור הכללי של הוצאות להורג מקורה בירידה בשיעור ההוצאות להורג במדינות מסוימות, ובמידה פחותה, בהשהיות של הוצאות להורג בתגובה למגפת קורונה.
ההוצאות להורג שנרשמו בערב הסעודית ירדו ב-85%, מ-184 בשנת 2019 ל-27 בשנת 2020, וביותר ממחצית בעיראק – מ-100 הוצאות להורג בשנת 2019 ל-45 בשנת 2020. לא נרשמו הוצאות להורג בבחריין, בבלארוס, ביפן, בפקיסטן, בסינגפור ובסודן – מדינות שביצעו הוצאות להורג בשנת 2019.
מספר עונשי המוות שהוטלו ברחבי העולם (לפחות 1,477) ירד אף הוא ב-36% בהשוואה לשנת 2019. אמנסטי אינטרנשיונל תיעדה ירידה ב-30 מתוך 54 מדינות בהן ידוע שנגזרו עונשי מוות. נראה ירידה זו ניתנת לשיוך במספר מקרים לעיכובים ודחיות בהליכים משפטיים, אשר חלו בתגובה למגפת הקורונה.
היוצאות מן הכלל הבולטות היו אינדונזיה, אשר מספר עונשי המוות שהוטלו בה בשנת 2020 (117) גדל ב-46% בהשוואה לשנת 2019 (80); וזמביה, שבה בוצעו 119 הוצאות להורג בשנת 2020, 18 יותר מאשר בשנת 2019, והשיעור הגבוה ביותר שנרשם באפריקה שמדרום לסהרה.
הגיע הזמן לבטל את עונש המוות
ב-2020 בוטל עונש המוות בצ’אד ובמדינת קולורדו שבארה”ב, קזחסטן התחייבה לביטול עונש המוות על פי החוק הבינלאומי, וברבדוס חתמה על רפורמות לביטול חובת עונש המוות בגין עבירות מסוימות.
נכון לחודש אפריל 2021, 108 מדינות ביטלו את עונש המוות המשויך לכל הפשעים, ו-144 מדינות ביטלו את עונש המוות בחוק או בפועל – מגמה שחייבת להימשך.
“למרות המשך השימוש בעונש המוות מצד ממשלות מסוימות, התמונה הכללית ב-2020 הייתה חיובית. מספר ההוצאות להורג הידועות המשיך לרדת – וכך קרב את העולם לשליחת העונש האכזרי, הבלתי-אנושי והמשפיל ביותר שקיים לספרי ההיסטוריה”, אמרה אנייס קלמאר.
“עם 123 מדינות – יותר מאי-פעם – התומכות בקריאתה של העצרת הכללית של האו”ם להקפאת ההוצאות להורג, הולך וגובר הלחץ על המדינות הקיצוניות יותר ללכת בעקבותיהן. וירג’יניה הפכה באחרונה למדינה הדרומית הראשונה בארה”ב שביטלה את עונש המוות, ומספר הצעות חוק לביטולו ברמה הפדרלית של ארה”ב ממתינות להחלטת בית הנבחרים. בעוד שהמסע לעבר של עונש המוות נמשך, אנו קוראים לבית הנבחרים האמריקני לתמוך במאמצי החקיקה לביטול עונש המוות”.
“אנחנו מפצירים במנהיגי כל המדינות שטרם ביטלו את העונש הזה, להפוך את שנת 2021 לשנה שבה ישימו קץ למעשי הרצח בשליחות המדינה, אחת ולתמיד. אנחנו נתמיד בקמפיין זה עד שעונש המוות יבוטל בכל מקום, אחת ולתמיד”.