הלשכה הטרום-משפטית של בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג קבעה שלבית הדין עומדת סמכות שיפוטית על פי אמנת רומא בנוגע לפשעים בשטחים הפלסטיניים הכבושים – ובכך נתן בית הדין תקווה חדשה לקורבנות לגישה לצדק.
ההחלטה סוללת את הדרך לחקירת פשעים שבוצעו לכאורה בשטחים הפלסטיניים הכבושים מ-13 ביוני 2014, כולל:
- טענות לפשעי מלחמה על ידי ישראל, לרבות פעילות הקשורה להתנחלויות ולפשעים נגד האנושות כגון רדיפה, גירוש וטרנספר, וכן פשע מסוג אפרטהייד כלפי האוכלוסייה האזרחית הפלסטינית בגדה המערבית לרבות ירושלים המזרחית.
- פשעי מלחמה שלכאורה ביצעו קבוצות חמושות פלסטיניות וישראליות במהלך המלחמה בעזה ב-2014 ובמהלך הפגנות צעדת השיבה ב-2018-2019.
- טענות לפשעי מלחמה על ידי הרשויות הפלסטיניות בגדה המערבית, לרבות עינויים ותמיכה במתקפות נגד אזרחים ישראלים.
“האחראים והמבצעים של פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות התחמקו מצדק במשך יותר מחצי מאה. האפשרות לחקירת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג מסמנת צעד שצריך היה לקרות מזמן לעבר צדק עבור הקורבנות, וזו הזדמנות לסיים את מעגל החסינות מעונש שבלב משבר זכויות האדם שבשטחים הפלסטיניים הכבושים”, אמר סאלח חיג’אזי, סגן מנהל אזור המזרח התיכון וצפון אפריקה באמנסטי אינטרנשיונל.
“בהיעדר חקירות עצמאיות ואמינות מבית, חקירה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג היא הדרך היחידה עבור הישראלים והפלסטינים להגיע אל האמת, הצדק והתיקון. אנחנו קוראים לכל הממשלות להציע את מלוא תמיכתן לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג בשעה שהוא נוקט את הצעדים הבאים לקראת הטלת אחריות, לרבות עמידה בפני מדינות בעלות עוצמה שמנסות להגן על מבצעי פשעים מבדיקה מלאה של הקהילה הבינלאומית”, הוסיף חיג’אזי.
אמנסטי אינטרנשיונל קוראת לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להושיט יד בדחיפות לקהילות שנפגעו בשטחים הפלסטיניים הכבושים, ליידע את הקורבנות לגבי זכויותיהם להשתתף בתיקים של בית הדין – ובמקרים של הרשעת נאשמים – אף לזכות לתיקונים ולפיצויים.