מבצע 1027: הסלמה במיאנמר, פשעי מלחמה חמורים

בפברואר 2021 התרחשה במיאנמר ההפיכה צבאית אשר הובילה לאי שקט פוליטי חריף ובהסלמה חמורה של הפרות זכויות אדם. בשלוש השנים האחרונות אמנסטי אינטרנשיונל תיעדה הפרות זכויות אדם קשות במדינה לרבות הוצאות להורג ללא משפט, מעצרים שרירותיים, עינויים, שימוש בכוח קטלני נגד מפגינים לא אלימים, עקירה של תושבים, שריפת כפרים באופן שיטתי ועוד.

אמנסטי פרסמה אודות פשעי המלחמה הרבים אשר מבוצעים במדינה: בדו”ח ממאי 2022, “גשם של כדורים מהשמיים”, ו-“15 ימים שהרגישו כמו 15 שנים” – חשפנו את ממדי פשעי המלחמה הקשים שמבצע הצבא במיאנמר. לפני כשנתיים, במלאת שנה להפיכה הצבאית, פרסמנו כתבה אודות המצב במדינה – תמונת מצב במיאנמר.

בשנתיים הראשונות של ההפיכה הצבאית, לפחות 13,272 בני אדם נעצרו מסיבות פוליטיות במיאנמר

אמנסטי אינטרנשיונל

אזרחים ממשיכים להיות הקורבנות של הסכסוך

2022 SOPA Images ©

מאז ה-27 באוקטובר 2023, אמנסטי אינטרנשיונל תעידה החמרה במצב זכויות האדם במיאנמר. לפני חודשיים פתחה ברית האחים (Brotherhood Alliance), ארגון גג של מליציות אתניות חמושות שמתנגדות להפיכה הצבאית במדינה, במתקפה על צבא מיאנמר בשעות הבוקר. הארגונים, צבא ארקאן (AA), צבא הברית הדמוקרטית הלאומית של מיאנמר (MNDAA) וצבא השחרור הלאומי של תאנג (TNLA) – החלו במתקפות מתואמות על עמדות של צבא מיאנמר במה שזכה לשם ‘מבצע 1027’.

בחודשיים האחרונים, מאז החל ‘מבצע 1027’, אמנסטי אינטרנשיונל תיעדה החרפה במתקפות חסרות ההבחנה של צבא מיאנמר נגד אזרחים במדינת ראקין, בחופה המערבי של מיאנמר. שם, אמנסטי תיעדה התקפות חסרות הבחנה שהרגו אזרחים והובילו להמוני עקורים חדשים, בנוסף למבצע מעצרים שרירותיים נרחב שביצע צבא מיאנמר במדינה. כמו כן, אמנסטי אינטרנשיונל תיעדה שימוש צבאי בפצצות מסוג מצרר במדינת שאן, למרות שפצצות אלו אסורות לשימוש לפי המשפט הבינלאומי.

מאז נפתח מבצע 1027, מספר הקורבנות בסכסוך בין החונטה הצבאית וקבוצות אתניות חמושות, גדל באופן משמעותי. לפי האו”ם, הלחימה בחודשיים האחרונים בין הצדדים מהווה את העימות הקשה ביותר מאז בוצעה ההפיכה. נכון ל-15 בדצמבר, האו”ם פרסם כי לפחות 378 אזרחים נהרגו מאז ה-27 באוקטובר, בנוסף לפציעתם של לפחות 505 אזרחים. בתוך פחות מחודשיים, למעלה מ-660,000 בני אדם נעקרו מבתיהם, הם נוספו לכמעט שני מיליון בני אדם שנעקרו ברחבי המדינה מאז פרצה ההפיכה הצבאית לפני כשלוש שנים.

AFP via Getty Images ©

בעת מלחמה, כל הצדדים המעורבים מחויבים לפעול על-פי המשפט הבינלאומי. אמנסטי אינטרנשיונל תמשיך לעקוב, לדווח ולפעול כנגד הפרות זכויות אדם במיאנמר ובכל מקום בעולם!

הצטרפו למשפחת זכויות האדם הגדולה בעולם!