בציון 100 ימים לפלישה הרוסית: הפרות זכויות אדם חמורות ממשיכות להתבצע באוקראינה

בשעות הבוקר המוקדמות של ה-24 בפברואר 2022 הצבא הרוסי החל בפלישה תוקפנית לשטחה של אוקראינה. בתחילת חודש יוני ציינו ציון דרך עגום – למעלה מ-100 ימים מאז החלה המלחמה, ועד כה עשרות אלפים נהרגו, מיליונים הפכו לפליטים, היציבות הפוליטית הכלל-עולמית בסכנה ממשית ולכן אנחנו, בצוות אמנסטי אינטרנשיונל, חוקרים, מדווחים ופועלים נגד התוקפנות הרוסית בתקווה לראות שינוי ממשי בקרוב.

מאז החלה המלחמה, אמנסטי וארגוני זכויות אדם נוספים תיעדו הפרות זכויות אדם חמורות באוקראינה, לרבות הרג ופציעה של אזרחים, הרס תשתיות וחסימת סיוע הומניטרי לאזרחים, הפגזות של בתי חולים ובתי ספר, טקטיקות מצור של “כניעה או רעב” על אזרחים, שימוש בכלי נשק אסורים, כגון תחמושת מצרר, ותקיפות על אזורים מיושבים באמצעות נשק לא מדויק, אשר עלולים להוות פשעי מלחמה.

הפלישה הרוסית לאוקראינה הובילה למשבר הפליטים החמור ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה, כאשר לפי הערכות של סוכנות האו”ם לפליטים למעלה משבעה מיליון אוקראינים ברחו מהמדינה והפכו לפליטים. לפי אמנסטי, אלו שנשארו במדינה חשופים להתקפות מזוינות באופן תמידי, וכן ניתוקים ממערכות המים, החשמל והחימום בעקבות טקטיקות שבהן משתמש הצבא הרוסי בכדי להתיש את האוקראנים.

הדוחות והחקירות הדיגיטליות שביצעה אמנסטי אינטרנשיונל באזורי הקרבות עוזרים לעולם לראות את תוצאות התוקפנות הרוסית והאכזריות של המלחמה באירופה – ערים כמו איזיום ומריופול במזרח המדינה נמצאות על סף אסון הומניטרי, בשל אספקה מוגבלת של מזון ותרופות. אנחנו באמנסטי ישראל קוראים לקהילה הבינאלומית לנקוט בפעולות שיביאו לסיום המלחמה באופן מיידי בכדי להביא לסוף הסבל האנושי באוקראינה, כמו כן על האשמים בפשעים לשאת בעונש בשביל שהקורבנות והניצולים יקבלו צדק אמיתי.

לאחר עבודת שטח קשה, צוות אמנסטי אינטרנשיונל הצליח לזהות ולאמת התקפות בלתי חוקיות כנגד אזרחים, שגרמו להרג ופציעות רבות וכן להרס או פגיעה בתשתיות אזרחיות באוקראינה.

צוות אמנסטי יצר צפייה בעדויות ב-360 מעלות – לחצ/י כאן בכדי לראות את ההוכחות בעצמך!

Anadolu Agency via Getty Images ©
דו”ח אמנסטי: מאות אזרחים נהרגו בהפגזות צבא רוסיה בעיר חרקוב שבאוקראינה

ב-13 ביוני 2022, פרסמה אמנסטי אינטרנשיונל את הדו”ח “כל אחד עלול להיהרג בכל רגע: מתקפות ללא שיקול דעת של הכוחות הרוסיים על חרקוב שבאוקראינה”, אשר מתעד את האופן שבו הכוחות הרוסיים גרמו להרג ולהרס בקנה מידה נרחב באמצעות הפגזות בלתי פוסקות על שכונות מגורים בחרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה, מרגע שהחלה הפלישה הצבאית הרוסית לאוקראינה בפברואר.

במסגרת חקירה מקיפה שביצעה אמנסטי אינטרנשיונל בשטח, נמצאו ראיות לכך שהכוחות הרוסיים השתמשו במקרים רבים בתחמושת מצרר אסורה מסוג 9N210/9N235 ואף פיזרו מוקשים, שאסורים גם הם לשימוש. לפי מנהל מחלקת הרפואה של הכוחות הצבאיים האזוריים בחרקוב, לפחות 606 אזרחים נהרגו ולפחות 1248 נפגעו מאז תחילת הלחימה. רוב מקרי הפגיעה כללו מספר רב של נפגעים באזור נרחב בו זמנית.

המשפט הבינלאומי אוסר על השימוש בסוגי נשק שבאופן אינהרנטי משמשים למתקפות ללא שיקול דעת, כגון תחמושת מצרר. כל מתקפה בנשק זה אשר הורגת או פוצעת אזרחים מהווה בהכרח פשע מלחמה. למרות שרוסיה ואוקראינה שתיהן אינן חברות בבית הדין הפלילי הבינלאומי, האחרונה קיבלה את סמכות השיפוט של בית הדין בשנת 2015, על מנת לחקור ולשפוט פשעי מלחמה שלכאורה בוצעו בשטחה ב-20 בפברואר 2014.

AFP via Getty Images ©
תיעוד של פשעי מלחמה רוסיים באוקראינה

בחודש מאי פרסמה אמנסטי אינטרנשיונל את הדו”ח “הוא לא יחזור: פשעי מלחמה באזורים מצפון-מערב למחוז קייב”, ובו ראיות המצביעות באופן ברור על ביצוע של פשעי מלחמה בפברואר ומרץ 2022, בעת הניסיון שנכשל של הכוחות הרוסיים לכבוש את קייב.

במהלך השלב הראשוני של הפלישה הרוסית לאוקראינה, בחודשים פברואר-מרץ, ערים וכפרים מצפון-מערב לבירה קייב סבלו מהתקפות חמורות ביותר: ב-1 וב-2 במרץ, בזמן שכוחות רוסים ניסו להתקדם לכיוון קייב, תקיפות אוויריות פגעו בבנייני דירות גבוהים בבורודיאנקה, עיר במחוז קייב. לפחות 40 אזרחים נהרגו בהתקפות הללו, שעל פי אמנסטי אינטרנשיונל היו “חסרות הבחנה”, ולכאורה עומדות בהגדרה של פשעי מלחמה.

כמו כן, צוות של אמנסטי אינטרנשיונל ערך חקירה מקיפה בשטח, אשר חשפה את ממדי האסון בטבח בבוצ’ה, עיר במחוז קייב אשר לפי החשד הרוסים ביצעו שם פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה. באמצעות עשרות ראיונות וסקירה מקיפה של ראיות, כולל מסמכים שהותירו אחריהם חיילים רוסים, אמנסטי תיעדה 22 מקרים של הרג בלתי חוקי בבוצ’ה, לרבות הוצאות להורג ללא משפט והרג מכוון של אזרחים.

“התיעוד שלנו את דפוס הפשעים שבוצעו על ידי כוחות רוסים כולל התקפות בלתי חוקיות והרג מכוון של אזרחים באוקראינה. חיוני שכל האחראים, כולל בראש שרשרת הפיקוד, יובאו לדין”.

אנייס קאלמאר, מזכ"לית אמנסטי אינטרנשיונל
Anadolu Agency via Getty Images ©

בתחילת אפריל, לאחר נסיגת הצבא הרוסי מהאזור, הרשויות באוקראינה אמרו שלפחות 300 אזרחים נהרגו בבוצ’ה בלבד. עיתונאים שביקרו בעיירה ראו גופות שהושארו בחצרות הבתים וברחובות – חלק מהגופות נמצאו עם ידיים קשורות מאחורי הגב, דבר המעיד על הוצאה להורג מכוונת של אזרחים. דו”ח אמנסטי מבוסס על עדויות של 45 עדים אזרחים מקומיים ודיווחים ממקור ראשוני שהעידו על הרג בלתי חוקי של קרובי משפחה או שכנים על ידי החיילים הרוסים.

חוקרי אמנסטי אינטרנשיונל שהו באזור במשך 12 ימים ואספו עדויות ממקור ראשון על רצח של אזרחים בידי חיילים רוסים. משלחת של אמנסטי אינטרנשיונל, בראשות מזכ”לית הארגון, ביקרה באוקראינה בחודש מאי, חבריה שוחחו עם ניצולים ומשפחות הקורבנות ונפגשו עם בכירים אוקראינים, אשר סייעו באיסוף מידע עבור הדו”ח.

אמנסטי אינטרנשיונל תמשיך לחקור, לדווח ולפעול כנגד הפרות זכויות האדם המתבצעות בשטחה של אוקראינה כתוצאה מהפלישה הרוסית לשטחה.