הסניף קורא לחקור מעשים המבססים חשדות להפרות רחבות היקף וחמורות של הדין הבינלאומי ופשעים נגד האנושות, ולהביא לקץ המלחמה לאלתר.
– למרות שאמנסטי ישראל אינו מקבל את האשמת ישראל בג’נוסייד, אנחנו מתרשמים, על פי הדיווחים והמידע המצויים בידינו, כי יש חשש שבעזה מתבצעים פשעים חמורים ויש לחקרם, וכי יש הכרח למעורבות פעילה בינלאומית לשם סיום הזוועות והסבל שיוצרת המלחמה.
– יש לציין, שמיעוט החברים באמנסטי ישראל, סבורים, כי על פי המידע הקיים, ניתן לקבוע, כי ישראל מבצעת או ביצעה ג’נוסייד בעזה. חשוב לנו לתת מקום גם לקול של המיעוט.
בנוגע לדו”ח שפורסם היום על ידי תנועת אמנסטי העולמית ומאשים את ישראל בביצוע ג’נוסייד (רצח עם) ברצועת עזה, ארגון אמנסטי אינטרנשיונל ישראל, שהינה עמותה עצמאית, מבקש להבהיר כי הוא איננו מיוזמי הדו”ח; אינו מכותביו, וכי הסניף בישראל לא היה שותף למימון הדוח או לאישורו, והעמדה שהתקבלה בהנהלת הארגון באשר לדו”ח הינה שאמנסטי ישראל מתנגד לו. קרי: אינו מקבל את הטענה כי הוכח שברצועת עזה מתבצע ג’נוסייד וכן אינו מקבל את המסקנות האופטרטיביות של הדוח.
יש לציין, שיש קולות מגוונים בתוך אמנסטי ישראל, עמדת הרוב באמנסטי ישראל סוברת כי הטענה שישראל מבצעת רצח עם אינה מבוססת; עמדת המיעוט בסניף חלוקה על כך. אנו מכבדים את כלל הקולות בסניף וחשוב לנו לתת להם ביטוי. עם זאת, זו אינה עמדת אמנסטי ישראל ואין בדעות אלה כדי להוות תמיכה באמור בדוח לגופו ובמסקנות האופטריביות שלו.
עמדת אמנסטי ישראל היא כי הגם שהיקף ההרג וההרס שביצעה ישראל בעזה – כפי שהדברים משתקפים בין היתר בדו”ח האמור – מגיעים למימדים נוראים, ויש להפסיקם לאלתר, בניתוח מדוקדק של האירועים הקשים לא מצאנו כי ניתן לקבוע, כי הממצאים עונים על ההגדרה של ג’נוסייד, כפי שנוסחה בקפדנות ב”אמנה בדבר מניעתו וענישתו של הפשע השמדת עם”.
מאידך, מעשיה של ישראל בעזה, כפי שתועדו על ידי גורמים רבים, ובכלל זאת ארגוני סיוע, קורבנות, אנשי מקצוע ודו”חות אמנסטי עצמם, כתגובה למעשי הטבח שביצע חמאס וקבוצות חמושות אחרות באזרחים בתוך מדינת ישראל ב-7 אוק’ 3202, מבססים חשדות להפרות רחבות היקף וחמורות של הדין הבינלאומי ופשעים נגד האנושות ואף עלולים להגיע לכדי פשעים נגד האנושות וטיהור אתני.
אין מחלוקת, שיש להשקיע מאמצים רבים כדי לעצור את המלחמה, ולאלתר. בהיעדר רצון פוליטי של ממשלת ישראל להפסיק את המתקפות על עזה ותושביה, יש לקרוא לקהילה הבינלאומית לפעול באופן נחרץ כדי להביא לסיום המלחמה, בראש ובראשונה בכדי להגן על האוכלוסיה האזרחית, זו הישראלית וזו הפלסטינית, שהפכה ליעד לגיטימי לתוקפנות של כל הגורמים המעורבים במלחמה. יש להשיב לתושבי עזה ותושבי ישראל את הביטחון הבסיסי לזכות לחיים.
הפסקת המלחמה הוא צעד חיוני, אולם אין להסתפק בכך. ביטחונם, חרותם, רווחתם וכבודם האנושי של כל תושבי האזור לא יכול להתממש, כל עוד אידיאולוגיות, שלטונות ומנהיגים הופכים את האזרחים לקורבנות העיקריים ונאחזים בתפיסה הרואה במלחמות ובאלימות ככלי היחיד לפתרון קונפליקטים. את מנגנוני הכיבוש והאפרטהייד, שישראל מקיימת על אוכלוסיות מחוץ לגבולותיה המוכרים ע”י הקהילה הבינלאומית, יש לפרק.
לפי דעת אמנסטי ישראל, על אף ההיקף של הרג האזרחים ברצועת עזה הרי שנדרשת לפי האמנה הבינלאומית העוסקת בפשע זה, והדין הבינלאומי הנוצר בעקבות האמנה, גם הוכחה כי פעולות אלה בוצעו מתוך ‘כוונה מיוחדת’ וספציפית להשמיד באופן מלא או חלקי את הפלסטינים בעזה. מניתוח הדברים, תוך התייעצות עם מומחים חיצוניים, עולים אצל רבים מאיתנו ספקות ביחס לאפשרות להוכיח בצורה בלתי משתמעת לשני פנים, ומעל לכל הסבר סביר אחר, את מרכיב הכוונה לביצוע השמדה מלאה או חלקית של האוכלוסייה הפלסטינית במסגרת המלחמה.
עם זאת, ברור שישראל, לכל הפחות, מפרה בבוטות סעיף חשוב באמנה בדבר מניעתו וענישתו של הפשע השמדת עם, בכך שלא פעלה עד עתה כראוי למניעת הסתה לרצח עם. נגד קריאות גלויות ומפורשות של אנשי ציבור לפגיעה ונקם באוכלוסיה האזרחית בעזה בכללותה, כשלה ישראל בתגובה ראויה כדי להפסיק הסתה זו לרצח עם.
יש להזכיר, כי הן בנוגע לטבח שביצע חמאס ב-07 לאוקטובר, והן בנוגע למתקפה הישראלית על עזה בעקבות הטבח, הועלו האשמות כי מדובר ברצח עם או ניסיון לבצע פשע כזה. חובה וראוי לחקור טענות אלה , ולהקפיד שהרף הנדרש להוכחת כוונה לביצוע ג’נוסייד יהיה אוניברסלי ועקבי כלפי כל הצדדים, כמו גם בכל מקרה אחר בעולם אשר כלפיו עולים חששות דומים.
בנוסף, יש לספק בדחיפות סיוע הומניטרי נאות שימנע את המשך הסבל הרב בעזה המגיע לעיתים, לפי דיווחים של גופי סיוע שונים, עד כדי תת-תזונה ואף רעב. לישראל יש אחריות, ככוח הכובש או על פי דיני המלחמה, לדאוג לצרכי האוכלוסייה האזרחית. כמו כן, יש לחקור עדויות וטענות, שעולות גם מהשטח בעזה, על ביזה וגניבת סיוע, והחשש שמזון נמנע ממי שזקוקים לו..
מכאן, אנחנו, חברי סניף אמנסטי ישראל, קוראים ל:
- לחץ ומאמצים מצד הקהילה הבינלאומית להפסקת אש ולהחזרת כל החטופים הישראלים, וכן לשחרור עצירים פלסטינים המוחזקים ללא הליך משפטי ראוי.
- סיוע הומניטרי מיידי בהיקף נרחב ומספק לתושבי עזה, הכולל בין היתר אוכל, מים, תרופות, ציוד רפואי, כמו גם גישה לשירותים בסיסיים נוספים כגון חשמל.
- מעורבות פעילה של הקהילה הבינלאומית להסדר כולל ובר קיימא, השם קץ לסיבות השורש לאלימות כמו הכיבוש, הסגר והאפרטהייד בשטחי הכיבוש של ישראל מאז 1967, כמו גם לשים קץ למעורבות של גורמים מזויינים אחרים באזור – כמו איראן וחיזבאללה – המקדמים בעקביות פגיעה והשמדה של אזרחים ישראלים, בפועל, וכאידיאולוגיה.
- הכרה בחוק זכויות האדם הבינלאומי והמשפט ההומניטרי הבינלאומי כבסיס להסדר בר קיימא בין העמים, המבטיח את הזכות לחיים ולהגנה לכל תושבי האזור.
- חקירה מקיפה על ידי מוסדות מוכרים ומוסכמים של חשדות לביצוע פשעי מלחמה משני הצדדים, כחלק מהכרה בעוולות ולשם ריפוי של קורבנות, קהילות ואינדיבידואלים.