אור בקצה המנהרה: שוטרים במוזמביק הורשעו עקב ירי לא-חוקי במפגינים

ב-3 בנובמבר 2020 פשטו שוטרים ואנשי אבטחה על הפארק הלאומי של באנהין בדרום מוזמביק בעקבות חשד שמספר אנשים כרו פחם בצורה לא-חוקית. לאחר שהשוטרים עצרו למעלה מ-20 בני אדם, הגיעו חלק מתושבי הכפרים הסמוכים למחות על המעצרים. למרות שלא היו חמושים, ועל אף שעדויות שאמנסטי אספה הראו כי כאשר נדרשו המוחים הם הרימו ידיים ושיתפו פעולה עם כוחות הביטחון, השוטרים פתחו באש חיה אשר פצעה שישה בני אדם, שלושה מהם באופן קשה מאוד.

בעקבות המקרה, אמנסטי אינטרנשיונל ערכה בדיקה מעמיקה וראיינה 26 קרובי משפחה של הנפגעים ועדים לאירוע, כאשר הבדיקה הובילה למסקנה כי השימוש בנשק חי היה לא מידתי ולא הכרחי. אמנסטי קבעה כי מאחר ותושבי הכפר לא היוו איום מידי לשוטרים או לצוות אשר נלווה למשטרה, השימוש בירי היה מופרז ומסכן חיים, ולכן לא חוקי על פי המשפט הבינלאומי.

“יש לפעול באופן אקטיבי נגד מקרים בהם אלימות לא מידתית של המשטרה לא נענשת, ויש לחייב את הרשויות באחריות מלאה.”

פרופ' אדריאנו נובונגה, מנכ"ל מרכז מוזמביק לדמוקרטיה וזכויות אדם

אדם המעורב בניהול הפארק, דיבר עם אמנסטי אינטרנשיונל בעילום שם וציין כי “מספר ריינג’רים (שומרי פארק) ירו באוויר כדי לפזר את ההתקהלות” אך לדבריו חלקם “פשוט רצו לירות בהם ישירות”. אמנסטי קראה לחקירה יסודית, חסרת פניות, שקופה ויעילה בכדי שמקרים עתידיים של שימוש בלתי חוקי בכוח של המשטרה ימנעו.

למען העתיד – האחראים לדין

Protesters in Maputo, Mozambique’s capital © AFP via Getty Images

ב-18 ביולי 2024 פרסם בית המשפט המחוזי במבלאן (Mabalane) את גזר הדין ומצא כי שישה שוטרים נמצאו אשמים בירי בלתי-חוקי בששת המפגינים בפארק באנהין ב-2020. אמנסטי אינטרנשיונל ומרכז מוזמביק לדמוקרטיה וזכויות אדם בירכו על גזר הדין אך הוסיפו כי לצד ההכרה באשמת השוטרים היורים, על המדינה לספק פיצוי המשקף את חומרת הפשעים שחוו הקורבנות. לצד עונשי מאסר, בית המשפט הורה על תשלום פיצוי בסך 16,500 מטיקל מוזמביני (כ-950 ₪), אותו כל שוטר נאלץ לשלם בעבור כל נפגע.

כמו בכל מקרה של הפרת זכויות אדם, גם בירי הלא חוקי במוזמביק, הפיצויים צריכים להיות הולמים, יעילים ומהירים, וכן פרופורציונליים לחומרת ההפרות ולנזק שנגרם. אמנסטי אינטרנשיונל, אשר עמדה בקשר רציף עם הקורבנות במוזמביק, הודיעה כי היא תומכת בהגשת ערעור בו בית המשפט ישקול מחדש את הפיצויים הכספיים כדי להבטיח שהם יתאימו לסטנדרטים הבינלאומיים בנושא.

“בעוד שהחלטת בית המשפט מהווה צעד להשגת הצדק עבור הקורבנות, הפיצוי שקיבלו אינו תואם את הסבל שחוו.”

קאניו פאריס, סגן מנהל המחקר של אמנסטי אינטרנשיונל במזרח ודרום אפריקה

בשנים האחרונות מאז בוצע הירי בפארק, אמנסטי אינטרנשיונל, בשיתוף ארגונים מקומיים, הובילה קריאות פומביות ופניות לממשלה המקומית לפעול נגד אלימות משטרתית ולהילחם במסורת של פטור מעונש (impunity) במדינה הדרום-מזרח אפריקאית. גזר הדין האחרון, בו נשלחו ששת השוטרים לשלושה חודשי מאסר, מהווה עדות בולטת לאפקטיביות של הפעולות אשר אמנסטי מובילה מסביב לעולם בשיתוף עם ארגונים מקומיים.

אמנסטי אינטרנשיונל תמשיך לחקור, לדווח ולפעול כנגד כל הפרת זכויות אדם במוזמביק ומסביב לעולם.

הצטרפו למשפחת זכויות האדם הגדולה בעולם!