נגד ה’רפורמה’: הרשויות בתוניסיה מהלכות אימים על עצמאות בתי המשפט

לפני בדיוק שנתיים, פרסמנו אודות החוקה החדשה בתוניסיה, והסכנה הגדולה שהיא מהווה לזכויות אדם ואזרח. בחודש יולי 2022 התקיים משאל עם במדינה אשר זכה לאחוז הצבעה של 30.5% בלבד, קבע כי החוקה החדשה התקבלה, וזו נכנסה לתוקף מאוחר יותר באותה השנה. כעת, פרסום חדש של אמנסטי אינטרנשיונל חושף כיצד החוקה החדשה, ביחד עם ניסיון הממשלה לרסק את עצמאות בתי המשפט, הובילו לפגיעה קשה בזכויות אדם וערעור במנגנוני ההגנה על החוק.

קייס סעיד, נשיאה ה-6 של תוניסיה, מונה לתפקיד לפני כחמש שנים ובזמן הזה הוא הספיק לבטל חוקת 2014, לרסק את מערכת הבלמים והאיזונים, לפזר את הפרלמנט, ולפטר את הממשלה מתפקידה. בכך, סעיד חיזק את השליטה שלו בכל מוסדות המדינה, וריסק את שלטון החוק במדינה אשר חוקרים ועיתונאים רבים הגדירו כיחידה אשר השתתפה באביב הערבי והצליחה לחולל שינוי ניכר בניהול המדינה ובזכויות האדם של אזרחיה. בו זמנית, סעיד החל בציד מכשפות קיצוני נגד מערכת המשפט.

ריסוק מערכת המשפט – איך זה נראה?

Members of the press protest the government’s implementations towards them in Tunis, Tunisia on February 16, 2023 ©️ Yassine Gaidi/Anadolu Agency via Getty Images

ב-1 ביוני 2022 סעיד הפעיל את צו 2022-35 אשר אפשר לו לפטר כל שופט/ת ותובע/ת על סמך קריטריונים מעורפלים וללא הליך הוגן. באותו יום הוא הודיע ​​על פיטורי 57 שופטים ותובעים, והאשים אותם בשיבוש חקירות בהקשר לטרור, שחיתות פיננסית, “שחיתות מוסרית” ו”ניאוף”; ללא הצגת ראיות של ממש.

למרות החלטה אשר התקבלה באוגוסט 2022 ע”י בית הדין המנהלי בתוניס, אשר הורתה על ביטול הפיטורים הלא-חוקיים של 49 מהשופטים שהודחו באופן שרירותי, משרד המשפטים לא החזיר אף אחד מהשופטים עד היום. חירה בן חליפה, אחת משופטות בית המשפט אשר סעיד פיטר, דיברה עם אמנסטי אינטרנשיונל ואמרה כי:

להגיד שהחיים שלי השתנו באופן קיצוני מאז פיטוריי ב-1 ביוני 2022 זה אנדרסטייטמנט, לא רק נשללה ממני באופן שרירותי הזכות לעבוד אלא הזכות שלי לפרטיות נפגעה, ועדיין נמנעת ממני גישה לסעד משפטי.

לאחר פיטורי 57 השופטים, הוביל איגוד השופטים התוניסאי העצמאי שביתה ארצית בת ארבעה שבועות במחאה על הפיטורים השרירותיים הללו. בעקבות השביתה זומן אנס המדי, ראש האיגוד, לחקירות בארבע מקרים שונים בין יולי לאוגוסט 2022 על ידי שירות הפיקוח הכללי של משרד המשפטים. ההטרדה והפגיעה בו לא נפסקה, והוא הועמד לדין בגין “שיבוש חופש העבודה”.

אמנסטי אינטרנשיונל תמשיך לחקור, לדווח ולפעול כנגד כל פגיעה בשלטון החוק בתוניסיה ונגד תופעות דומות מסביב לעולם.

הצטרפו למשפחת זכויות האדם הגדולה בעולם!