השלטונות הישראליים חייבים לסיים המעצרים בתנאי ניתוק קשר מוחלט (incommunicado), וללא הגשת כתבי אישום, של פלסטינים מרצועת עזה תחת ‘חוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים’ – הבלתי חוקי בעצמו – בהפרה חמורה של החוק הבינלאומי, כך אומרת היום אמנסטי אינטרנשיונל.
אמנסטי תיעדה 27 מקרים של פלסטינים עצירים לשעבר, ובכלל זאת חמש נשים, 21 גברים ונער בן 14, אשר היו עצורים לתקופות של למעלה מארבעה וחצי חודשים ללא גישה לעורכי דינם ובניתוק קשר עם משפחותיהם, תחת הוראות החוק. כל המרואיינים העידו כי בתקופת המעצר בניתוק קשר מוחלט, אשר בחלק מהמקרים ניתן להגדירו כהעלמה בכפייה, הם סבלו מעינויים ועונשים אכזריים, בלתי-אנושיים ומשפילים אחרים על ידי כוחות הצבא, המשטרה והמודיעין הישראליים.
החוק הבלתי-חוקי לכליאתם של לוחמים בלתי-חוקיים מעניק לצבא סמכויות נרחבות להחזיק במעצר כל אדם מעזה אשר נחשד כי כי השתתף בפעולות עוינות לישראל או שהינו מוגדר כסכנה לבטחון ישראל לתקופות זמן אשר ניתן לחדשן באופן בלתי מוגבל, ללא צורך להציג ראיות לתמוך בטענות אלו.
בעוד שהחוק הבינלאומי מתיר את מעצרם של יחידים לצרכי ביטחון הכרחיים במצבי כיבוש, חייבות להיות ערובות כנגד מעצרים שרירותיים או לתקופות בלתי מוגבלות, וכנגד עינויים ויחס בלתי אנושי אחר. חוק זה נכשל באופן בוטה מלספק ערובות אלו. הוא מאפשר עינויים קשים, ובמקרים אחדים ממסד העלמות כפויות
אנייס קלמאר, מזכ"לית אמנסטי אינטרנשיונל
“המחקר שלנו מראה כיצד הרשויות הישראליות משתמשות בחוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים לאסוף באופן שרירותי אזרחים פלסטינים מעזה, ולזרוק אותם לחור שחור של תקופות מעצר מתמשכות ללא הצגת כל ראייה כי הם מהווים סכנה בטחונית וללא שמץ של הליך הוגן. על ישראל לבטל חוק זה ולשחרר באופן מיידי את אלו העצורים באופן שרירותי תחת החוק”, הוסיפה קלמאר.
אמנסטי אינטרנשיונל קוראת להתייחס לכל העצורים תחת חוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים, כולל אלו אשר נחשדים בהשתייכות לקבוצות חמושות, באופן אנושי, ולאפשר להם גישה לעורכי דין וגופי ניטור בינלאומיים כגון הצלב האדום. אלו הנחשדים בפשעים תחת החוק הבינלאומי חייבים לעמוד למשפט העומד בסטנדרטים בינלאומיים של משפט הוגן, ויש לשחרר מיידית את כל האזרחים אשר נעצרו באופן שרירותי ללא אישום או משפט.