להגן או להפר? אלימות משטרתית ואזרחית חריפה נגד מפגינים בבנגלדש

מאז ה-1 ביולי 2024 החלו הפגנות המוניות בבנגלדש נגד הממשלה המקומית. אמנסטי אינטרנשיונל תיעדה שימוש מופרז בכוח ע”י כוחות המשטרה ותומכי משטר בנגלדשיים נגד מפגינים, דבר אשר הוביל למותם של לפחות שישה בני אדם ומאות של פצועים. בשנים האחרונות, אמנסטי תיעדה מספר פעמים אלימות משטרתית ואזרחית אשר הובילו למקרי מוות בבנגלדש.

בגל ההפגנות האחרון, משתתפים עשרות אלפי סטודנטים בבנגלדש, אשר מתנגדים לשינויים חוקתיים אשר מנסה להעביר ראשת הממשלה הסינה ואזד, אשר זכתה בקדנציה רביעית בינואר 2024. בדיווח נוסף מהימים האחרונים (19.07.2024), נודע כי “עשרות” מפגינים נוספים נהרגו, יחד עם אלפי פצועים.

המפגינים מוחים נגד חוק חדש-ישן אשר קובע מכסה של 30% עובדים במגזר הציבורי לבני משפחה של חיילים משוחררים אשר לחמו במלחמת העצמאות של 1971. בבנגלדש, 56% מהמשרות הממשלתיות שמורות למכסות שונות באוכלוסייה. לדוגמא, לנשים שמורות כ-10% מן המשרות, 10% לאנשים ממחוזות אשר נחשבים במצב של “תת-פיתוח”, 5% לקהילות ילידים ו-1% לאנשים עם מוגבלות.

אמנסטי אינטרנשיונל אספה עדויות, ניתחה קטעי וידיאו ואימתה במעבדת הראיות בזמן משבר של הארגון את השימוש הלא-חוקי במשטרה נגד המפגינים, רובם סטודנטים מקומיים. הניתוח מעלה כי האלימות נגד המפגינים אשר מזוהים כמתנגדים למשטר הינה חלק מדפוס רב-שנתי של הפרות זכויות אדם אשר בוצעו לכאורה על ידי חברי ליגת בנגלדש צ’טרה (BCL), ארגון סטודנטים אשר מזוהה עם מפלגת השלטון והואשם בעבר באלימות והפרות זכויות אדם קיצוניות. 

בהפגנות האחרונות תועדו חברים בארגון הסטודנטים חמושים במוטות, מקלות וחלקם אף אחזו באקדחים. תיאור האלימות נגד המפגינים תואם את תיעודי העבר של אמנסטי אינטרנשיונל אשר בוצעו ב-2023. בעבר ה-BCL הואשמו בשימוש בעינויים, אלימות, דיכוי והרג של מתנגדי משטר.

לא היה לנו כלום בידיים – היו לנו רק שלטים ודגלים… הם התחילו לזרוק עלינו לבנים ואז עם מוטות ברזל… הם לא הפלו בין נשים לגברים. הם בעטו בנשים… ראיתי ראשים מרוסקים, ידיים ורגליים שבורות

עדות של מפגין בבנגלדש לאמנסטי אינטרנשיונל
Police detain women in Dhaka Bangladesh’s capital ©️ AFP via Getty Images

אבו סייד, סטודנט בן 25, אשר נהרג במהלך ההפגנות בחודש יולי 2024 בעיר רנגפור שבצפון-מערב המדינה, תועד מפגין כאשר שוטרים פתחו באש חיה נגדו. בשני סרטונים שונים אשר אומתו ונותחו ע”י אמנסטי, ובאמצעות תמונות לוויין אשר אימתו את עמדותיהם של סייד והשוטרים, אמנסטי קבעה כי המרחק בניהם עמד על כ-15 מטרים וכי סייד לא היווה איום על השוטרים.

דריק פונדר, פתולוג משפטי עצמאי אשר בדק תמונות של הפצעים בחזהו של סייד, אמר לאמנסטי כי מותו נגרם בשל פציעות ירי מרובות אשר נגרמו בעקבות ירי של רובי ציד אשר פגעו בחזהו. למרות זאת, בתעודת הפטירה של סעיד נכתב שהוא ‘הובא מת’ לבית החולים, ללא ציון של סיבת המוות האמיתית.

אמנסטי אינטרנשיונל תמשיך לחקור, לדווח ולפעול כנגד אלימות משטרתית – בבנגלדש, בישראל ובכל מקום אחר בעולם.

הצטרפו למשפחת זכויות האדם הגדולה בעולם!