קמפיין מקרתיסטי של התאחדות הסטודנטים

ארגון אמנסטי אינטרנשיונל ישראל מביע שאט נפש מקמפיין התאחדות הסטודנטים כנגד מרצים בעלי עמדות אידיאולוגיות המתנגדות למדיניות השלטון. הקמפיין תוקף באופן אישי את פרופסור נאדירה שלהוב-קיבורקיאן וד”ר ענת מטר באופן שעלול להתיר את דמן. המתקפה הציבורית כנגד המרצות מצד הגוף היציג של הסטודנטים בישראל, מצביע על כיוון של רדיפה פוליטית והשתקת קולות הרחוקים מן הקונצנזוס, שעלולה להעמיק את הפגיעה שכבר מתרחשת בחברי סגל ובסטודנטים רבים על רקע תפישת עולמם, בעיקר כשמדובר בפלסטינים אזרחי ישראל. 

קמפיין שלטי החוצות התוקפני נועד בכדי ללוות הצעת חוק המקודמת על ידי התאחדות הסטונדטים, בה מוצע לאפשר לאוניברסיטאות הליכי פיטורים מהירים כנגד מרצה המבטא עמדות של “שלילת קיומה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הסתה לגזענות, אלימות או טרור”. בפועל יאפשר החוק, המנוסח באופן רחב, לפגוע במרצים המביעים עמדות כגון התנגדות לציונות – כלומר בשל התנגדות לזרם אידיאולוגי. מדובר בלא יותר מקמפיין הפחדה ורדיפה אשר נועד להוביל לצמצום חופש הביטוי, ובפרט החופש האקדמי והדיאלוג במרחב הקמפוס, ואף ליצירת מרחב בו מתנהלת רדיפה נגד כל מי שמביע עמדות ביקורתיות כלפי מדיניות ישראל או האידיאולוגיה השלטת בה.

מבלי לנקוט עמדה כארגון ביחס לנושא זה, חשוב להבהיר כי ההתנגדות לציונות היא התנגדות לאידיאולוגיה ולפרקטיקה ממשלית, והינה עמדה אידיאולוגית לגיטימית וחלק מדיון רחב יותר כעת בישראל ובעולם. כמובן שההתנגדות לאידיאולוגיה מסוימת היא זכות מובהקת בחברה דמוקרטית בין אם מסכימים איתה או לאו.

אמנסטי אינטרנשיונל ישראל קורא להתאחדות לחזור בה מהצעת החוק החמורה ולהוריד מיידית את קמפיין שילוט החוצות כנגד פרופ’ שלהוב-קיבורקיאן וד”ר מטר. מעבר לכך, על ההתאחדות להימנע מהדרה והשתקה של סטודנטים בעלי עמדות המאתגרות את המדינה וכן סטודנטים פלסטינים אזרחי ותושבי המדינה.

חופש הביטוי והיעדר פחד להביע דעות, הם הבסיס לכל עבודה אקדמית. חופש הביטוי אינו מאפשר רק להביע ביקורת על שלטון, יהא אשר יהא, אלא הוא גם מנגנון שמאפשר לחברה להחליף דעות, להתפלמס, להביא רעיונות, להגיע להסכמות. ראוי שהתאחדות הסטונדטים תעבור הכשרה מזורזת ביסודות חופש הביטוי ותפקיד מוסדות אקדמיים, שיעור שככל הנראה לא זכתה לו במערכת החינוך של ישראל

מולי מלקאר, מנכ"לית אמנסטי אינטרנשיונל ישראל