בסוף שנת 2010 פרצו בתוניסיה הפגנות נגד שלטונו של הנשיא לשעבר, זין אל-עאבדין בן עלי, שהיוו קטליזטור לפרוץ האביב הערבי. המהפכה בתוניסיה סיימה בפתאומיות חמישה עשורים של דיכוי ובעקבותיה החל במדינה הצפון אפריקאית מעבר למבנה מדיני דמוקרטי. כמעט בן לילה החלה החברה האזרחית בתוניסיה לממש את זכויותיה לחופש ביטוי, התכנסות והתאגדות, בשאיפה לבנות מערכת ממשל חדשה המבוססת על כיבוד זכויות האדם ועל שלטון החוק.
ב-2021, במלאות עשור למהפכה בתוניסיה, חוקרים ועיתונאים הגדירו את תוניסיה כמדינה היחידה שהשתתפה באביב הערבי והצליחה לחולל שינוי ניכר ואמיתי בניהול המדינה וזכויות האדם של אזרחיה. השינוי החיובי שחל בתוניסיה בשנים האחרונות קיבל גושפנקה עם קבלת חוקת 2014, אשר קידמה עקרונות של שיוויון והגנה על זכויות אדם. עם זאת, מאז שקייס סעיד, נשיאה השישי של המדינה, מונה באוקטובר 2019 חלה רגרסיה בההתקדמות שחוותה המדינה בנושא זכויות האדם.
חוקת 2014 יצרה שיטת ממשל פרלמנטרית-נשיאותית מעורבת, כאשר הכוח הביצועי התחלק בין הממשלה, ראש הממשלה והנשיא. החוקה יצרה מוסדות מדינה וחוקים חדשים במטרה לשמור ולכבד את זכויות האדם במדינה. החוקה כללה פרק נפרד על זכויות וחירויות, שיצרו הגנות חסרות תקדים על זכויות הליבה האזרחיות והפוליטיות, לרבות הזכות לשוויון בפני החוק, הזכות להיחשב חף מפשע עד שנמצא אשמה במשפט הוגן, חופש ממעצר שרירותי, הגנה על חופש הביטוי, חופש ההתאגדות והזכות להתכנסות בדרכי שלום.
בשנה שעברה ביטל סעיד את רוב הבלמים והאיזונים של חוקת 2014, השעה ולאחר מכן פיזר את הפרלמנט, פיטר את הממשלה מתפקידה, הגדיל את השליטה שלו בכל מוסדות המדינה, ולבסוף ערך משאל עם במטרה להעביר חוקה חדשה אשר תערער עוד יותר את מצב זכויות האדם במדינה. ב-25 ביולי 2022 התקיים משאל העם בתוניסיה, אשר זכה לאחוז הצבעה נמוך ביותר של 30.5%, וברוב מכריע החוקה החדשה התקבלה ואמורה להיכנס לתוקף ב-27 באוגוסט 2022.
“סעיד קייס פגע בכמה מהישגים המרכזיים ביותר בתחום זכויות האדם שהשיגה המדינה בעשר השנים האחרונות מאז מהפכת 2011.”
היבא מורייף, המנהלת האזורית של אמנסטי אינטרנשיונל למזרח התיכון וצפון אפריקה
החוקה החדשה מאיימת על זכויות האדם במדינה
ב-25 ביולי 2021 הופיע בטלוויזיה נשיא תוניסיה, קייס סעיד, פרופסור למשפטים ללא רקע פוליטי, והכריז כי לאור המשברים הרבים במדינה, הוא החליט לפטר את ראש הממשלה, להקפיא את הפרלמנט, להסיר את החסינות של חברי הממשלה ולקחת את השליטה הביצועית של המדינה לידיו. מאז, הנשיא פיזר את הפרלמנט והעניק לעצמו סמכויות בלתי מבוקרות למשול ולחוקק, תוך העברה של עשרות צווים וחוקים, ללא ביקורת או פיקוח על ידי כל גוף אחר, שמחזקים את החזקתו בנקודות הכוח של המדינה ומחלישים את זכויותיהם הבסיסיות של האזרחים במדינה.
בחודש יולי 2022 פרסמה אמנסטי אינטרנשיונל דו”ח, “שנה של רגרסיה בזכויות האדם”, אודות המצב בתוניסיה. הממצאים של הדו”ח חשפו כי סעיד החליש או פירק לגמרי את אמצעי ההגנה העיקריים לזכויות אדם למרות שהבטיח פעמים רבות שתוניסיה תחת שלטונו תכבד ותקדם זכויות אדם. הדו”ח מראה כיצד סעיד, כראש השלטון התוניסאי, מדכא מבקרי משטר ויריבים פוליטיים, ומחזק את כוחו על-ידי החלשת הרשות השופטת, המבצעת והמחוקקת.
החוקה החדשה נוסחה בדלתיים סגורות בתהליך שנשלט באופן מובהק על ידי הנשיא סעיד ללא שקיפות או שיתוף פעולה של האזרחים. אמנסטי אינטרנשיונל מזהירה כי החוקה החדשה עלולה לפרק את עצמאותה של מערכת המשפט, להסיר את ההגנות של אזרחים ממשפטים צבאיים ובסופו של דבר להעניק לרשויות את הסמכות להגביל זכויות אזרח או לבטל התחייבויות בינלאומיות לזכויות אדם.
מאז מונה סעיד לנשיא המדינה, אמנסטי אינטרנשיונל תיעדה החרפה קיצונית במצב זכויות האדם בתוניסיה: הרשויות הגבירו את ההתקפות על מבקרים ויריבים פוליטיים באמצעות חקירות פליליות ותביעות שרירותיות, הגנה על זכויות אדם ואזרח נשחקה עד כדי כך שבמקרים מסוימים כבר איננה קיימת, והיא חווה פניית פרסה בהגנה וקידום של זכויות אדם ואזרח לאחר שנים של התקדמות חיובית.
“אסור לחוקה החדשה לתת הצדקה לביטול התחייבויותיה של תוניסיה לחוקי זכויות האדם הבינלאומיים.”
היבא מורייף