מחקר אמנסטי: איראן חסמה במכוון את הגישה לאינטרנט במחאות נובמבר 2019 כדי להסתיר מקרי ההרג הבלתי חוקיים

הרשויות באיראן חסמו באופן מכוון את הגישה לאינטרנט במדינה בזמן המחאות הנרחבות שפרצו בכל רחבי איראן בנובמבר 2019, על מנת להסתיר את ההיקף האמיתי של מקרי ההרג הבלתי חוקיים על ידי כוחות הביטחון במדינה, כך קובעת תנועת אמנסטי אינטרנשיונל. 

לקראת יום השנה לציון היום הקטלני ביותר במחאות, משיקה אמנסטי אינטרנשיונל אתר חדש תחת הכותרת: “רשת של חסינות: הרציחות שהוסתרו על ידי חסימת האינטרנט באיראן“. האתר מתעד את האופן שבו הוסתרו מהעולם הפשיטות הקטלניות שגבו את חייהם של לפחות 304 בני אדם. 

“כשהחדשות על הפשיטות הקטלניות החלו להגיע מאיראן בנובמבר אשתקד, העולם היה מזועזע מהאלימות הברוטלית של כוחות הביטחון. הרשויות חסמו במכוון את הגישה לאינטרנט בתוך איראן, כדי להסתיר ולהחביא את ההיקף האמיתי של הפרות זכויות האדם המזוויעות שביצעו ברחבי המדינה”, אמרה דיאנה אלטהאווי, סגנית מנהלת אזור המזרח התיכון וצפון אפריקה באמנסטי אינטרנשיונל. 

“הממשלה היתה סבורה שתוכל להשתיק את האוכלוסיה באמצעות ניתוק המדינה, אבל העם האיראני היה נחוש לספר לעולם את האמת. האתר החדש שלנו משמש, בין היתר, גם כמחווה לאומץ של כל אלו שהעזו לצלם את זירות האלימות שהרשויות ניסו להחביא”, הוסיפה אלטהאווי. 

האתר הוקם בשיתוף פעולה בין אמנסטי אינטרנשיונל לבין Hertie School שבברלין, יחד עם the Internet Outage Detection and Analysis (IODA) project ומופיעים בו יותר מ-100 סרטונים מאומתים מ-31 ערים, אשר חושפים את השימוש החוזר ונשנה בתחמושת חיה, בתותחי מים (מכת”זיות) ובגז מדמיע על ידי כוחות הביטחון של איראן נגד מפגינים בלתי חמושים ונגד עוברי אורח. 

עד עתה, אף אדם עוד לא נחקר חקירה פלילית או נשא באחריות כלשהי למקרי ההרג הללו. אמנסטי אינטרנשיונל שוב קוראת למדינות החברות במועצת זכויות האדם של האו”ם להעניק מנדט לחקירה עצמאית של המקרים הללו, כדי להבטיח שהאחראים להרג הבלתי חוקי, להזמנתו, לתכנונו ולביצועו יועמדו לדין צדק במשפטים הוגנים.